Det perfekta mellanmålet

Äpple, keso och kanel!

1 äpple
1dl keso
Kanel (i den mängd du vill)

Skär äpplet i småbitar, jag gillar inte skalet så det skär jag bort först. Lägg keso i en skål häll på äppelbitarna och sen toppa med kanel. Mums!

Kyckling i senapssås

Du behöver:
En kycklingfilé
Haricuverts (eller hur det stavas)
3 dl okokt Pasta
3dl mjölk (kan ta matlagingsgrädde också)
Dijonsenap minst 2 msk, smaka!!!
2msk maisena redning
1-2 tsk soya
1 tärning kycklingfond

Gör såhär:
Kär kycklingen i bitar och sätt på vatten i en kastrull.
Bryn kycklingen i olja i en lämpligtvis wokpanna. Häll i pastan när vattnet kokat upp.
Häll sedan i mjölk, soya och lägg i kycklingfondstärningen. Rör om då och då, häll i haricuverterna (:P) och låt det koka/sjuda ihop tills de blivit bra konsistens på de gröna. Haha.
Sen häller du i redning för att få en "fetare" sås. Blanda tillsist i pastan, sen är rätten färdig.
Supersmarrigt! Även om det kanske ser lite geggigt ut.

Kycklingsallad med spenat och pesto

En supergod och enkel middag som mättar bra och är perfekt som matlåda, nästan ännu godare dagen efter då all pesto fått ligga till sig lite.

Du behöver: för ca 4 port, mer eller mindre beroende på din personliga portion
En burk pesto
1 hel grillad kyckling
4-5dl okokt pasta
Färsk bladspenat
Tomater (av någon sort)
Svarta oliver

Gör såhär:
Koka pastan, under tiden så kan du rensa kycklingen. Häll av vattnet från pastan å låt den stå och bli lite ljummen. Blanda sedan ihop kycklingen med pastan och tillsätt peston, eftersom jag tycker det är så gott så tar jag hela burken men detta är valfritt! :) blanda runt detta.
Om du vill att det ska se finare ut kan du hälla bladspenaten, tomaten och oliverna i separata skålar, då kan var och en välja sina tillbehör. Eller så blandar du ihop allt till en stor salladsröra, båda är lika perfekta! Var dock försiktig med oliverna för de kan ta över pestosmaken!


Detta är en av mina absoluta favoriträtter och går väldigt snabbt att göra! :)

Helgfrukost

Sådär en måndag när man är stressad som få och inte riktigt hinner med en seriös och vettig frukost så går det ibland bli en smörgås i farten. Men helgerna, när man har lite tid över. Varför inte lyxa till det på morgonen och göra en dunderfrukost? Jag bjuder på en bild från min lördags frukost.

Den innehöll:
- smoothie (recept finns i arkivet)
- knäckemacka med goudaost och gurka
- kiwi
- scrambled eggs

För att göra scramled eggs behöver du:
1 ägg
2 msk mjölk
Salt och peppar
(för ett fettsnålare alternativ ta 3 äggvitor istället för det hela ägget och kanske byt ut mjölken mot vattnet, men kalcium är alltid bra)

Vispa ihop allt, hetta upp en panna med lite smör alternativt olja i. Häll i "smeten" när pannan är varm och rör om hela tiden tills du fått en fin röra.
Supergott och superenkelt!

Saftig sockerkaka med hallon

Du behöver:
1dl mjölk
50g smör
2 ägg
2dl socker
1/2 citron eller apelsin (rivet skal)
3dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Ströbröd

Gör såhär:
Sätt på ugnen 175 grader. Smält smöret och bröa formen.
Vispa ägg och socker alldeles vitt och pösigt med elvispen. Häll i mjölken i smöret så det blir lite ljummet. I med det rivna skalet av valfri citrusfrukt.
Sedan häller du i det i ägg och sockerröran. Till sist blandar du i mjöl och bakpulver.
Efter detta är smeten klar att hällas i den bröade formen. Sen hällde jag på lite hallon (detta är valfritt men jag äldkar hallon i bakverk). Ställ in i ugnen och låt den vara där 30-35 minuter, håll koll!

Kakan blev så poppis så jag inte ens hann ta kort innan mer än halva var uppäten. Får ta det som ett bra betyg!

 

Guacamole

Innehåll:
1 burk lätt crème fraîche
1-2 avokados, beroende på storlek
1 vitlöksklyfta
Chilikrydda
Salt och peppar

Gör såhär:
Lägg i alla ingredienser i en skål och använd en mixer för att få en len och fin sås. Har du ingen mixer får du mosa avokadon med en gaffel, fungerar alldeles utmärkt.

Passar till mycket men just ikväll blev det klassikern tacos!

Entrecote med rotsaker

Ikväll var jag otroligt sugen på potatis och eftersom jag har min pojkvän här så lyxade vi till det med en riktig brakmiddag.

Väldigt enkel, det du behöver är:
Potatis
Entrecote
Grillkrydda
Olika rotfrukter
Valfria kryddor efter smak
Olja (raps eller oliv)
(bearnaisesås)

Här har jag valt att inte skriva antal eller hur mycket, portionera efter din egen mage och vilja.

Du gör såhär:
Sätt på ugnen 200 grader. Skär rotfrukterna, och skala potatisen.
Lägg rotsakerna i någon lämplig ugnsform. Pensla med olja, raps eller olivolja. På med valfria kryddor, jag tog salt, peppar och persiljad. In med det i ugnen!
Samtidigt slänger du i potatisen i vatten och börjar koka upp.
Håll koll på dem båda och när de
Börjar bli halvklara så steker du köttet.

Ett tips när man steker kött för att det inte ska bli torrt och tråkigt. Stek först hastigt och varmt på båda sidor, sänk värmen ordentligt och lägg över folie. Då liksom sköter det sig själv och blir sådär smaskigt saftigt som i alla fall jag gillar!

Hope you like it.
Ciao!

Havregrynspannkakor

För en portion:
1dl havregryn
1,5-2dl mjölk
1msk mjöl (behövs kanske inte om man har mortel)
1 ägg
30g smör (bara så det räcker att steka i, vill du - ha i lite extra i smeten)

Gör såhär:
Smält smöret (om du ville ha extra)
Sedan om du har en mortel, mal havregrynen där i. Eftersom jag inte har någon smulade jag så gott det gick med fingrarna. Funkade ändå!
Därefter blandade jag i alla andra ingredienser och vispade runt det till en helt vanlig pannkakssmet. Var försiktig så det inte blir för mycket mjölk! :) då blir dem lite svårstekta!
Sedan har man förslagsvis hettat upp en panna någon gång under tiden och sedan häller man i lite av smeten där i för stekning.

OBS! Se till att du blandar mellan varje pannkaka så inte alla havregryn hamnar i botten, de är ju som bekant lite tyngre än mjölken. ;)

De var väldigt mättande pannkakor och kan serveras med keso och färska bär. Men jag tog vanlig sylt! :)

Äppelcurry gryta med kyckling

För två portioner:
1 paprika
1 rött äpple
1 kycklingfilé (ta 2 om de är små)
1,5 dl lätt crème fraîche
0,5 dl vatten
Currykrydda

Jag gjorde såhär:
Skär kycklingfilén samtidigt som du hettar upp lite olja i en wokpanna.
Bryn kycklingen samtidigt som du skär äpplena och paprikan.
I med lite currykrydda och de skurna bitarna av paprikan och äpplena.
Sedan på med lite vatten och sen crème fraîchen och rör om. Häll på mer curry om man vill. Smaka!!!

Sen hade jag i wokgrönsaker och lät dem sjuda upp för att fylla ut med mer grönsaker bara för att det är bra. På så sätt kan jag minska kolhydraterna!
Ändå hade jag lite ris till! :)

Ciao!

Ägg och Baconsallad

För en portion behöver du:
1 ägg (eller fler)
4 skivor bacon (mer om du vill)
Olika grönsaker + grönsallad i valfri mängd

Koka ägget och låt det svalna i kallt vatten, då går det snabbare. Under tiden som ägget kokar skär upp önskat med grönsaker och sallad och när ägget är färdigkokt så börja stek baconet, sådär lagom knaprigt och gott.

Sen har du en superenkel lunch!
Tid: 15-20 min

 

Hallonsmoothie

För en portion behöver du:
1 dl Vaniljyoghurt
1 dl Mjölk
1 tsk Kakao
Frysta hallon, välj själv hur mycket

Lägg allt i en lämplig skål, mixa ihop och vips är det klart.

Tid: 10 minuter

Om mig och bloggen

Jag älskar mat och bakning, särskilt det jag själv konstruerat. Med massa kärlek gör jag maten och exprimenterar nya smaker som JAG aldrig testat tidigare.
Iden om en matblogg växte fram i takt med att jag startade med ett viktminskningsprojekt mha viktväktarna. Så, se och njut!

Jag älskar mat och bakning, särskilt det jag själv konstruerat. Med massa kärlek gör jag maten och exprimenterar nya smaker som JAG aldrig testat tidigare.

Iden om en matblogg växte fram i takt med att jag startade med ett viktminskningsprojekt mha ViktVäktarna och att jag flyttade hemifrån. Så, se och njut!

loveplate

Matbloggen med förvånansvärt enkla och goda recept

RSS 2.0